Hesap Planı

Hesaplarınızın TL ve dövizli olarak borç, alacak ve bakiyelerini direk hesap planı listesinde görebilirsiniz ve satır sonlarındaki kısa yol simgelerinden hesabın muavinine tek tuşla ulaşabilir, hatta yeni bir fiş girişine hemen başlayabilirsiniz.

  • Muhasebe İşlemleri listesine girince sadece bir satıra çift tıklayarak muhasebe fişini hemen açabilirsiniz. Ayrıca işlem bir faturaya ait ise direk faturaya da ulaşabilirsiniz.

  • Hesap kartı açarken seçilen “Tip” e göre sistem sıradaki hesap kodunu kendisi son kullanılan numaraya göre otomatik oluşturur. Hesaba bağlı bir adres kartı açabilirsiniz, cariler için ödeme vadesi tanımlayabilir, gelir ve gider hesaplarınız için masraf merkezi kullanımını zorunlu hale getirerek masraf merkezlerinizin kar/zarar durumunu hesap analizi ekranımızda rahatlıkla görebilirisiniz.

  • Özellikle Alıcı ve satıcı hesaplarınız için firma yetkililerini tanımlayabilirsiniz. Burada kimlere mutabakat maillerinin, kimlere ise satın alma teklif ve sipariş maillerinin gideceğini belirleyebilirsiniz.

  • Hesabın borç – alacak ve bakiyesini aylık toplamlar şeklinde görebilirsiniz.

Özellikle gelir ve gider hesaplarınız için “Bütçe” sayfamızı kullanarak işletmenizin arzu ettiğiniz kar hedefine ulaşması için önceden planladığınız tüm bütçe rakamlarınızı hesaplarınızın altında aylık olarak girebilirsiniz. Bütçe modülümüz sayesinde de gerçekleşen verilerinizi sistemimiz tek bir tuşla bütçe rakamlarının yanına getirerek hesap bazında bütçeden sapma rakamlarınızı tutar ve yüzde olarak rapor olarak alabilirsiniz.

  • Eğer fiş girişi yaparken gider hesaplarınız için bir tutarı belirli yüzde oranları ile istediğiniz masraf merkezlerine otomatik olarak dağıtmak istiyorsanız o zaman “Masraf Merkezi Dağılımı” bölümünde bu tanımı yaparak işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Diğer Sekmesi: Hesap Kartı içerisinde İlgili hesabın Proje-Özel Kod-Operasyon kodu gibi alanların fatura ve fişlerde seçilmesinin zorunluluğunu belirleyebileceğimiz alandır. Yine aynı alandan ilgili hesabı Pasife yaparak kullanıma kapatabilir, Dilediğimiz zaman kullanmak için Pasif i kapatarak Aktif e alabiliriz.

Proje Kodu: proje bazında iş yapan firmaların aldıkları projelerin programda takibi için her bir projeye ait tanımlama yapmalarını sağlayan bölümdür. Zorunlu parametresi aktif olduğunda Muhasebe fişlerinde ve faturalarda seçilmesi gerekli olup seçilmeden kayıt yapılmasına izin verilmemektedir.

Özel Kod: Hesap kartları, faturalar ve fişlerde yer alan hareketleri gruplamada kullanılmaktadır. Zorunlu parametresi aktif olduğunda Muhasebe fişlerinde ve faturalarda seçilmesi gerekli olup seçilmeden kayıt yapılmasına izin verilmemektedir.

Operasyon Kodu: Tanımlanacak operasyon için kod bilgisi girilen alandır. Zorunlu parametresi aktif olduğunda Muhasebe fişlerinde ve faturalarda seçilmesi gerekli olup seçilmeden kayıt yapılmasına izin verilmemektedir.

Şube: Aynı firmaya ait birden fazla şube bulunması durumunda şube tanımlamaları yapıldıktan sonra ilgili hesap kartının hangi şube kullanılacağının seçimi yapılabilmektedir. Bu seçim yapıldığında diğer şubelerin bu hesabı kullanması engellenmektedir.

Pasif: İlgili hesap kartını tamamen yada geçici süre ile kullanımdan kaldırmak için kullanılmaktadır. Pasife alınan ilgili hesap muhasebe fişlerinde ve faturalarda gözükmemektedir. Pasif sekmesinde olan hesap kullanılmak istendiğinde pasif işareti kapatılarak kullanım sağlanabilir.

Satış Fiyat Anlaşması: Satın almada belirli tarihler arasında satıcılar ile alınan stoklar için fiyat anlaşması girişi yapılabilmektedir. Kayıt edilmiş fiyat anlaşmaları ilgili satıcının hesap kartından seçilebilmektedir.

Banka Hesapları: İlgili Hesap kartında Banka hesapları sekmesinden birden fazla banka hesap bilgisini + ekleme tuşu ile ekleyerek kaydedebiliriz.

İlgili hesap kartına taranmış döküman ekleme sağlayabiliriz. İster excel ister pdf olarak ekleyeceğimiz döküman tüm kullanıcılar tarafından istendiğinde görüntülenebilmektedir.

Örnek olarak; Bir cari firma ile bir sözleşmemiz bulunduğunda sözleşme örneğini taranmış dökümanlara ekleyebilir tüm kullanıcıların dosyadan evrak araması yerine hesap kartından kolayca ulaşarak dilediği zaman görüntüleme sağlayabiliriz.

Hesap Planında yazıcı butonu ile kolay çıktı alma ve pdf olarak mail gönderimi yapabiliriz.

İlgili hesap seçilerek ekstresi görüntülenebilir, Çıktı alınabilir, Pdf olarak kayıt edilebilir yada dilediğimiz Mail adresine gönderim sağlanabilmektedir.

Adrese Göre Hesap Özetinde ise ; Aynı carinin birden fazla döviz cinsine göre hesabı bulunabileceği için hesap kartlarında aynı adresler tanımlandığında tek bir Hesap Özetinde ilgili carinin diğer hesap detaylarını da görüntülenebilir, Çıktı alınabilir, Pdf olarak kayıt edilebilir yada dilediğimiz Mail adresine gönderim sağlanabilmektedir.

Hesap Planında Kasalarımızın detay raporlarını alabiliriz.

İlgili kasa hesabının Döviz cinsine istinaden;

TRY Olan kasalar için Kasa Defteri formatını,

Dövizli Olan kasalar için Kasa Defteri (Dövizli) olarak görüntülenebilir, Çıktı alınabilir, Pdf olarak kayıt edilebilir yada dilediğimiz Mail adresine gönderim sağlanabilmektedir.

Hesap Planında ilgili hesabın tüm işlemlerini yani muavinini üst menüde işlemler eylemler (şimşek) içinde işlemler sol tarafta kısayol olarak işlemlerden ulaşabiliriz.

Hesap Planında Hızlı fişten;

Alış Faturası: Hizmet faturalarını hızlı bir şekilde işleyebiliriz. İlgili hesap seçilerek hızlı fiş tuşuna basıldığında açılan ekrandan belge tipi olarak Alış Faturası seçilerek Belge tarihi, Vade tarihi Toplam tutar ve Kdv oranı dilersek Not, Masraf merkezi Operasyon kodu yazılıp, alış faturası için Gider hesabı seçilerek kaydettiğimizde Muhasebe fişi otomatik olarak oluşmaktadır.

Satış Faturası: Hizmet satış faturalarını hızlı bir şekilde oluşturabiliriz. İlgili hesap seçilerek hızlı fiş tuşuna basıldığında açılan ekrandan belge tipi olarak Satış Faturası seçilerek Belge tarihi, Vade tarihi Toplam tutar ve Kdv oranı dilersek Not, Masraf merkezi Operasyon kodu yazılıp, alış faturası için Gelir hesabı seçilerek kaydettiğimizde Muhasebe fişi otomatik olarak oluşmaktadır.

Ödeme Al: İlgili cari seçilerek gelen ödemeleri hızlı bir şekilde işleyebiliriz. İlgili hesap seçilerek hızlı fiş tuşuna basıldığında açılan ekrandan Ödeme Al seçilerek Gelen para Toplam tutarını dilersek Not, Masraf merkezi Operasyon kodu yazılıp, Ödemenin geldiği yönteme istinaden Nakit ise Kasa, Banka havalesi ise İlgili banka hesabı seçilerek kaydedildiğinde Muhasebe fişi otomatik olarak oluşmaktadır.

Ödeme Yap: İlgili cari seçilerek yapılan ödemeleri hızlı bir şekilde işleyebiliriz. İlgili hesap seçilerek hızlı fiş tuşuna basıldığında açılan ekrandan Ödeme Yap seçilerek Ödeme yapılan Tutarını dilersek Not, Masraf merkezi Operasyon kodu yazılıp, Ödemenin yapıldığı yönteme istinaden Nakit ise Kasa, Banka havalesi ise İlgili banka hesabı seçilerek kaydedildiğinde Muhasebe fişi otomatik olarak oluşmaktadır.

Kredi Kartı Ödeme: İlgili cari seçilerek yapılan kredi kartı ödemeleri taksit sayısına göre hızlı bir şekilde işleyebiliriz. İlgili cari hesap seçilerek hızlı fiş tuşuna basıldığında açılan ekrandan Kredi Kartı ödeme seçilerek Ödeme yapılan Tutarını ve Taksit sayısını dilersek Not, Masraf merkezi Operasyon kodu yazılıp, Gider hesabı seçerek kaydettiğimizde Muhasebe fişi otomatik olarak oluşmaktadır. Oluşan Muhasebe fişinde ilgili cari ve gider hesabı borç-alacak kaydı bulunmaktadır. Girilmiş olan taksit sayısına istinaden ise Ödeme Emirlerine taksit sayısı kadar muhasebe fişi otomatik olarak Planlandı olarak oluşur Ödeme gerçekleştiğinde ise Gider hesabı ve Kredi kartı hesabını çalıştırarak muhasebe fişi oluşturulur.

Last updated